fbpx

Κάποια σημεία που νομίζω ότι αξίζουν την προσοχή σου όταν βρίσκεσαι σε τάξεις yoga.

  1. Ο δάσκαλος να ενθαρρύνει τους μαθητές να κάνουν συχνά τη δική τους πρακτική στο σπίτι και να αποφεύγουν την προσκόλληση μαζί του ή με το studio. Κακό για την επιχείρηση, καλό για τη Γιόγκα!
  2. Ο δάσκαλος να είναι χαλαρός, φιλικός, να κοιτάζει τους ανθρώπους στα μάτια και να είναι ανοιχτός σε μια αμφίδρομη συζήτηση για σημαντικά θέματα. Αν παρατηρήσεις ιδιαίτερη «ευλάβεια» ή «δουλοπρέπεια» προς τον δάσκαλο, αυτό είναι ένα σήμα ότι ίσως καλύτερα να κρατήσεις «αποστάσεις ασφάλειας» ή/και να απομακρυνθείς.
  3. Όταν νιώθεις πράγματα στην τάξη. Μπορεί χαρά, μπορεί θλίψη, όμως υπάρχει ο «χώρος» που σου επιτρέπει να υποχωρήσεις, να χαλαρώσεις και να αισθανθείς, αντί να πρόκειται απλώς για άλλη μια μορφή διέγερσης των αισθήσεων και του νου.
  4. Οι οδηγίες που δίνονται στη διάρκεια της πρακτικής να σε βοηθούν ώστε να συντονίζεσαι με το θαύμα που βρίσκεται ήδη μέσα στο σώμα σου. Αντί να σου «φυτεύουν» περισσότερα πρότυπα “yoga” για το πώς πρέπει να φαίνεσαι, να νιώθεις, να κάνεις κάμψεις ή να ντύνεσαι!
  5. Ένα πραγματικά αποτελεσματικό μάθημα σε προσκαλεί να συμμετέχεις ολόκληρος, ψυχή και σώμα, σε αυτό που βιώνεις/αισθάνεσαι, εδώ και τώρα. Αντί να “ονειρεύεσαι” μια καλύτερη, αλλά μελλοντική, έκδοση του εαυτού σου.
  6. Η αναπνοή να τονίζεται ως ο σκοπός του ασάνα κι όχι ως μια προσθήκη ή μια δεύτερη προτεραιότητα. Οι οδηγίες να σε καθοδηγούν έτσι ώστε η αναπνοή να είναι συγχρονισμένη με την κίνηση και ολοκληρωμένη. Να περιγράφεται με σαφήνεια, στη διάρκεια της πρακτικής, για να είσαι σε θέση να εστιάσεις σε αυτήν και να χαλαρώσεις από σκέψεις, στόχους, συγκρίσεις, ανησυχίες, κλπ. Αν νιώσεις ότι ζορίζεσαι από τις σκέψεις σου, τότε ίσως δεν ήταν πολύ πειστική η συγκέντρωση στην αναπνοή, π.χ. ίσως δεν έχει γίνει σαφές ότι η Ανάσα είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς για την Ασάνα.
  7. Οι άτσαλες βοήθειες/προσαρμογές δεν είναι αναγκαίες. Αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειάζεσαι ένα άγγιγμα ζητά μια αγκαλιά από ένα φίλο ή ψάξε για έναν/μια σύντροφο, μια γάτα ή ένα σκύλο. Εμπιστεύσου την ευφυΐα του σώματος σου και άφησε το να προσαρμοστεί όταν νιώθει έτοιμο κι όχι όταν κρίνει ο δάσκαλος ακόμα κι αν έχει αρκετή εμπειρία ή/και τις καλύτερες προθέσεις.
  8. Το χιούμορ και η διασκέδαση επιτρέπονται. Ίσως (;) είναι και απαραίτητα πολλές φορές. Μην εμπιστεύεσαι οποιονδήποτε παίρνει πολύ στα σοβαρά τον εαυτό του. Αρκετή σοβαροφάνεια βιώνουμε. Όταν χαίρεσαι τιμάς το δώρο της ζωής.

Φαίνεται ότι σήμερα, σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό, η yoga που διδάσκεται από ανθρώπους με τις καλύτερες προθέσεις ή όχι και τόσο καλές προθέσεις, είναι επιεικώς ανεπαρκής αν όχι επικίνδυνη κάποιες φορές. Κι αυτό έχει σημασία, γιατί συχνά η “yoga” χρησιμοποιείται για να αποκτήσουν αξιοπιστία και περιεχόμενο, το κενό και η τοξικότητα. Η αληθινή yoga είναι πέρα από δόγματα και απορρίπτει κάθε δομή εξουσίας, γιατί μόνο έτσι δημιουργείται χώρος για επαφή με την καρδιά.

Μονό αν κοιτάξουμε αληθινά μέσα μας θα βρούμε τις απαντήσεις σε ότι κι αν χρειαζόμαστε. Όπως έλεγε κι ο Γαλιλαίος: “Δεν μπορείς να διδάξεις τίποτα στον άνθρωπο, μπορείς μόνο να τον βοηθήσεις να ανακαλύψει αυτό που υπάρχει ήδη μέσα του.”

Με αγάπη

Χρήστος

Pin It on Pinterest